Hogyan tisztítsuk a kotyogós kávéfőzőt
Hiába vannak a különféle automata kávéfőző csodák és a rengeteg szemetet termelő kapszulás kávéfőzők sokak szerint az igazi még mindig a klasszikus jó erős kotyogós kávé, aminek azonban könnyen bántó és égett íze lehet, ha nem tisztítjuk ki rendesen a kávéfőzőt.
A kotyogós kávéfőzők rendszeres és alapos elmosásának ellenzői általában azzal érvelnek, hogy a kávéfőzők kisikálás nélkül jobban megőrzik a kávé aromáját, ami azonban egyáltalán nem igaz. Ha a kotyogó nem lesz teljesen tiszta, a következő kávé elkészítésekor a fém felmelegedése közben, amikor még nem indul meg a kávé, a rajta lévő kávémaradványok ráégnek, amitől a kávénak égettes, zaccos íze lesz a kellemes aromák helyett. A kávészemek ráadásként tele vannak illóolajokkal (minél jobb minőségű a kávé annál inkább, hiszen pont az illóolajokból képződnek a finom aromák), amelyekből, ha nem tisztítjuk ki rendesen a kávéfőzőt, egy olajos filmréteg marad a fémen, ami szintén ráéghet a következő használatkor és ettől megint csak égett aromákban lesz gazdagabb a kávé, ami, gondolom, senkinek sem hiányzik.
Kávéfőzés után a kihűlt kotyogó csavarozzuk szét, alaposan tisztítsuk ki a szűrőjéből a zaccot, majd hagyományos kézi módszerrel langyos vízzel mossuk el minden darabját. Mindehhez az ideális mosogatószer a természetes alapanyagokból készült pH semleges zsíroldó, lehetőleg illatanyagok nélkül, nehogy azok keveredjenek a kávé ízével és illatával, hacsak valaki nem aloe-verás vagy levendulás kávéra vágyik. A komolyabb kávégépekhez hasonlóan időnként természetesen a vízkövet is el kell távolítani a kotyogóból, (Magyarország egyes részein például a Kisalföldön kifejezetten kemény a víz), amit a legegyszerűbben és leghatékonyabban citromsavas víz (egy evőkanál citromsav 1 liter vízhez teljesen feloldva) többszöri átfőzésével tudunk megoldani. Ha mindezeket elvégezzük a jó minőségű kotyogó hosszú éveken át tökéletesen használható és minden nap finom kávét varázsol az asztalunkra.