Az otthoni kávé fogyasztásban a kapszulás kávéfőzők gyors előretörése ellenére a klasszikus kotyogós kávéfőzők még mindig jelentős számban megtalálhatók a háztartásokban, mivel olcsók, egyszerűek és kedvező áron lehet egy erős kávét készíteni velük.
Kávé Magazin
A tiramisu a legismertebb olasz desszertek egyike, ha nem a legismertebb közülük, anelyért rengetegen rajonganak világszerte. A klasszikus változata (rétegzett babapiskóta) mellett pohárdesszert változatban is népszerű, mi pedig most bemutatjuk a tekercs verzióját, ami egy igazán izgalmas és finom desszert sokféle alkalomra.
Lássuk tehát, hogyan készítsünk el a tökéletes tiramisu tekercset!
Készítsünk egy finom Latte Avokádót, ami ugyan, nem minden mentes, de cserében egy igazán Ízletes és tápláló módja annak, hogy feltöltődjünk energiával.
A legtöbb ember számára a világon a „kávé” szó egyet jelent a nagyszerű olasz találmánnyal: egy csésze krémes és finom eszpresszóval. Sokan azonban ugyanúgy kedvelik a moka, vagy, ahogy nálunk jobban ismerik, a kotyogós kávét is, amely szintén olasz kreálmány és a maga nemében szintén egyedi kávé élményt kínál.
A jeges kávé a kávé szerelmeseinek egyik legkedveltebb és legkeresettebb nyári italává vált világszerte. A jeges kávé hűs és frissítő hatásának köszönhetően a forró kávé népszerű alternatívájává vált, különösen a meleg nyári hónapokban. De mitől lesz igazán tökéletes a jeges kávé? Cikkünkben feltárjuk a tökéletes jegeskávé otthoni elkészítésének titkait, amelyet mindenki nagy megelégedéssel fogyaszthat majd.
A kávé szerelmeseinek a kávébabok őrlése a főzési rituálé szerves része, melynek során a csodás kávéillat szinte elvarázsolja az embert. A kávébabról őrleményre váltás természetesen döntő módon befolyásolja a végeredményt a csészében, és többféle módszer és eszköz áll hozzá rendelkezésre.
A mindennap kávézók és kávé rajongók két különálló kategóriába sorolhatók: azokra, akik cukor (vagy bármiféle más édesítés nélkül) isszák a kávét, és azokra, akik jobban szeretik cukorral (vagy mással) édesíteni.
A firenzei Manaresi kávé pörkölő manufaktúra már 125 éve ugyanazzal a szenvedéllyel és meggyőződéssel működik, amivel 1898-ban Alessandro Manaresi megalapította. A Manaresi legendárium szerint Alessandro Manaresi firenzei sétái közben állapította meg, hogy sehol sem kínálnak olyan kávét, ami igazán ízlene neki, ezért hát létrehozott egy kávé pörkölőt, a többi pedig már történelem, ahogy mondani szokták.
A különféle kapszulás kávéfőzőket (Nespresso, Dolce Gusto, Tchibo, Caffitaly, stb), ugyanúgy, mint őrölt vagy szemes kávéval működő társaikat természetesen szintén karban kell tartani, hogy sokáig jól működjenek és persze finom kávét készítsenek.
A tökéletes eszpresszó kávé kémiából, a természetből és a megfelelő technikából álló varázslat, amely a kiváló ízű kávé koncentrátumát hozza létre a csészében. Minden igazi kávébarát számára a ristretto és az eszpresszó a kávézás kvintesszenciája, amelyeknek elkészítése igazi művészet. Készen állsz arra, hogy megismerd az összes titkot az igazán minőségi kávé elkészítéséhez és minden egyes korty élvezetének fokozásához?
Lavazza, Manaresi, Illy, Lavazza, Epos, Barbaro, Borbone, Costadoro - csak néhány kávémárka a számtalan közül, amivel az olaszok meghódították az egész világot, noha a sors különös iróniájaként Itáliában egyetlen árva szem kávébab sem terem.
Az Easy Serving Espresso elnevezés rövidítését takaró ESE Pod rendszert még 1989-ben fejlesztette ki az olasz Illy cég a minőségi kávé elkészítésének egyszerűbbé és gyorsabbá tétele érdekében.
A „kézműves” kávé készítési módszer az odafigyelésnek, a hagyomány tiszteletnek és a szakértelemnek köszönhetően valóban egy egészen más minőségi színvonalat jelent.
Hiába vannak a különféle automata kávéfőző csodák és a rengeteg szemetet termelő kapszulás kávéfőzők sokak szerint az igazi még mindig a klasszikus jó erős kotyogós kávé, aminek azonban könnyen bántó és égett íze lehet, ha nem tisztítjuk ki rendesen a kávéfőzőt.
Aki járt már Olaszországban, az tapasztalhatta, hogy sok más dologhoz hasonlóan a kávézásnak is megvannak a maga „szabályai”, amelyeknek „betartását” természetesen nem követelik meg szigorúan, de azért általában furcsán néznek ránk, ha megszegjük őket, egyértelműen elárulva, hogy bizony „stranierik” azaz idegenek vagyunk.
Valószínűleg a kávézással kapcsolatban már mindenki hallotta az Arabica és Robusta kifejezéseket, csak sokan nem tudják pontosan, mit jelentenek és a mi a gyakorlati jelentőségük a kávék közti különbségek terén, vagy éppenséggel, mint gyakran tapasztalom, teljesen összekeverik őket.
Napjainkban a kávé közkedvelt italféleség mellett egy valóban trendi divat termék is lett egyben, ezért nem véletlen, hogy sokan más üzletágakhoz hasonlóan újszerű marketinggel próbálnak belőle különleges és újszerű terméket kreálni, amit aztán természetesen sokkal drágábban lehet eladni.
Imádjuk Olaszországot és az olasz kávékat! Amikor Olaszországban járunk igyekszünk minél többet megkóstolni közülük, hogy új aromákat és ízeket fedezhessünk fel, mert az olasz kávé véletlenül sem csak az erős pörkölésről és az "egyen olasz ízről" szól, ahogy azt a konkurencia végtelenül leegyszerűsítve el szeretné hitetni az emberekkel. Minden tájegységnek és régiónak, azon belül pedig minden egyes kávé pörkölőnek saját, egyedi stílusa van, a pörkölés erőssége tekintetében pedig a skála végtelenül gazdag és változatos, az egészen világos barna színűtől a szép sötétbarnáig terjed.
A kotyogós kávéfőzők kétségkívül a kávéfőzés leginkább emblematikus és klasszikus eszközei, amelyek nélkül egyetlen olasz háztartás sem létezhet, és amellyel az egyik legerősebb kávét lehet főzni, aminek óriási rajongótábora van. Vizet öntünk az aljába, majd kávét kanalazunk a szűrőjébe, aztán feltesszük a tűzhelyre – látszólag ennyi csak az egész, azonban nem árt néhány fontos dologra odafigyelni, hogy a kávé valóban ízletes legyen.