Örülünk, hogy ránk talált! A kávészakértóink által összeválogatott legfinomabb olasz kávék és csokoládék széles választéka várja akár díjtalan szállítással!  Vállalatokat, irodákat és közületeket is kiszolgálunk. Viszonteladóknak és vendéglátóhelyeknek kedvezményes árak.                                    

Caffé Italia olasz kávé shop

Szakértő segítség

ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNK

info@caffeitalia.hu                        

 

Kategóriák
Caffé Italia olasz kávé shop

Szakértő segítség

ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNK

info@caffeitalia.hu                        

 

  • Kategóriák
    • MÁJUSI AKCIÓK
    • OLASZ KÁVÉ MÁRKÁINK
    • ŐRÖLT KÁVÉK
    • OLASZ SZEMES KÁVÉK
    • KOFFEINMENTES KÁVÉK
    • INSTANT KÁVÉK
    • KÁVÉ KAPSZULÁK
    • ESE POD KÁVÉPÁRNÁK
    • BIALETTI KÁVÉFŐZŐK
    • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
    • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
    • CSOKOLÁDÉK, KEKSZEK
    • TENMAG VITAMIN, KÁVÉ KOLLAGÉN
    • AJÁNDÉK SHOP
  • MÁRKA KÉPVISELETEINK
  • A TÖKÉLETES KÁVÉK
  • VISZONTELADÓI REGISZTRÁCIÓ
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
Vissza
A kávézás művészete, avagy kávézz úgy, mint egy olasz

A kávézás művészete, avagy kávézz úgy, mint egy olasz

Lavazza, Manaresi, Illy, Lavazza,  Epos, Barbaro, Borbone, Costadoro - csak néhány kávémárka a számtalan közül, amivel az olaszok meghódították az egész világot, noha a sors különös iróniájaként Itáliában egyetlen árva szem kávébab sem terem. 

2018.03.20 20:31

Ennek ellenére a tészta mellett a kávé a legolaszosabb dolog, amit fogyasztunk, bárhogy is berzenkednek például az osztrákok, akik elsőként főzték Európában ezt a mesés barna italt. A bécsiek nem túlzottan boldogok az olasz kávéőrület miatt, hiszen náluk már akkor kávéztak a Markusplatzon, mielőtt a törökök megjelentek volna a kávéházi kultúrát lényegében elindító kávés zsákjaikkal az öreg kontinensen. Ennek okán az osztrákok mindmáig több kávét isznak, mint az olaszok, a németek és a hollandok pedig még náluk is többet. És mégis, német, osztrák, holland vagy olasz kávézót látunk többet a világban? Hát persze, hogy olaszt!

Ilyen rafináltak ezek a taljánok, ha valamit a kezükbe kaparintanak, onnantól az már teljesen az övék. Megbolondítják, ezerféle variációt készítenek belőle (gondoljunk csak a tészták vagy a kenyerek végtelen számára) és ők lesznek a műfaj legjobbjai.

A kávéjukhoz körültekintő módon elsőként is kiválasztották az „arabica” fajtát, ami veszélyes magasságokban terem az Egyenlítő környéki kávétermő övezetben, és érzékenyebb, valamint kényesebb, viszont sokkal ízletesebb és lágyabb kávét lehet belőle főzni, mint a másik jellemző kávéfajtából, a „robusta”-ból. Kellemesen savanykás, kevésbé keserű, emellett a koffeintartalma csupán 1-1,7 %, míg a robustáé 2-4%.

Az olasz cégek főként Közép és Dél-Amerikából nyersen importálják a kávébabot, mivel így marad a legfrissebb, továbbá ilyen módon ők határozhatják meg a kávé aromáját. Az egyedi sajátosságok kialakítása szempontjából az első és legfontosabb lépés, amit még a pörkölés előtt elvégeznek, a különböző fajták keverése. Ideális esetben a kávéban vannak száraz eljárással kezelt kávészemek, amelyek teltebb és erőteljesebb ízvilágot képviselnek, és ún. „mosott” szemek, amelyek lágyabb aromájúak és kissé savanykásabbak. Ezután következik a pörkölés, ami nagyjából egy negyedórás folyamat és az otthoni sütéshez hasonlóan 150-225 Celsius fok körüli hőmérsékleten történik. Pörkölés közben a kávébab szemekben felszabadul az aroma, ami el is illanna, ha a kávé az őrlés után nem kapna azonnal légmentes csomagolást. A műveletnél, a vákuum miatt az aroma kis része sajnos eltűnik, viszont a kávé minimum 3 hónapig friss marad. (Ha a csomagolás nem kemény, hanem puha és rugalmas, akkor levegő került bele, és a kávé már biztosan nem friss.) Az igazi ínyencek persze maguk darálják a kávét, és a jobb kávéfőzőgépekben is található daráló, a „hétköznapi” fogyasztók azonban beérik valami jóféle őrölt típussal is.

És most lássuk, miért más az olasz kávé íze, mint az egyéb módokon elkészített verzióké. A kávékészítés legegyszerűbb módja a teafőzéshez hasonló leforrázás, amikor a szűrőben lévő kávén forró vizet engedünk át. Ezen a módon remek tejeskávét lehet készíteni, az igazi jó kávéhoz azonban gőz és nagy nyomás kell, úgy, ahogy azt az olaszok a 20. század elején ügyesen kitalálták. Az elv tulajdonképpen ugyanaz a kicsi kávéfőző masinák és a csillogó-villogó óriási csodagépek esetében: a forró vizet nagy nyomással (9-15 bar) kell a kávén átpréselni, ami így minden jót magával visz, miközben a koffein és az ártalmas csersav nagy része a kávéőrleményben marad. Az erőteljes nyomás valójában összeköti a forró víz által kioldott anyagokat és az igazán finom ízeket adó aromákat. Mivel az utóbbiak gyakran illóolajokban bújnak meg, a kávé besűrűsödik, hab képződik rajta, a színe pedig szép vörösesbarna lesz, míg a leforrázással egy barna vízszerű folyadékot nyerünk, aminek az égvilágon semmi köze sincs a fenti csodához. A jó kávéban nem érezzük a kesernyés ízt, és magában hordozza azokat az anyagokat, amik felélénkítik az ízlelőbimbókat, ezért marad meg hosszabb ideig az íze a szánkban. A csészében lévő hosszú korty kávé (caffé) zacc és koffein helyett finom aromákkal van tele, ezért aztán még vacsora után is le lehet egyet hajtani belőle, senki sem fog álmatlanul forgolódni tőle, az íze pedig…

Olaszországban a legkedveltebb verzió a „sima” espresso, amit gyorsan, forrón és édesen hajtanak fel. Forrón, mert kihűlés közben veszítene az ízéből, (azért szürcsölnek, hogy ne égessék meg magukat, ugyanis a beszívott levegő hűt, sőt, még több ízt hoz magával), és édesen mert az egy kocka cukor (fehér) szinte életre kelti a kortyot, és különben is, ez az igazi Dolce Vita! Mivel a bombasztikus hatás reggel még kicsit sok lenne, a reggelinél a capucccino a legnépszerűbb, de a nap hátralévő részében már az espresso tarol, ezért is furcsállják a délután és este capuccinót kortyolgató külföldieket, mint például minket.

Eltérően a croissantokat kávéba mártogató franciáktól az olaszok általában nem süteményt esznek a kávéhoz, hanem vizet, vagy még gyakrabban az intenzív ízvilággal dacolni képes erős italokat isznak hozzá, úgyhogy egy-egy Amaretto vagy Grappa könnyedén lecsusszan hozzá.

Ez ám az élvezetek halmozása! Ezen ok miatt a kávét általában bárokban fogyasztják, nem pedig kávéházakban, mint például az elegáns kávéházakban ücsörgő bécsiek. Odaállnak a pulthoz, egyfolytában beszélnek és gesztikulálnak, egyetlen kortyra lehajtják a tűzforró kávét, aztán jöhet a digestivo, természetesen közben is beszélnek, majd felélénkülve távoznak, hogy tovább tudjanak rohanni, beszélni és gesztikulálni. Mindez a hamisítatlan olasz életérzés szerves része, amit Olaszországba utazva akár már a határ utáni első Autogrillben megtapasztalhatunk, s utána végig velünk marad.

Vissza
Oldaltérkép
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Audio Caffé Kft.
  • 9025 Győr, Vámbéry Á. u. 28.
  • +36-20/511-3308
  • sales@caffeitalia.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT AZ AKCIÓKRÓL

Hírleveleinkből elsőként tájékozódhat újdonságainkról és az aktuális akciókról 

Feliratkozás
Webáruház készítés
Árukereső.hu Árukereső.hu
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • MÁJUSI AKCIÓK
  • OLASZ KÁVÉ MÁRKÁINK
  • ŐRÖLT KÁVÉK
  • OLASZ SZEMES KÁVÉK
  • KOFFEINMENTES KÁVÉK
  • INSTANT KÁVÉK
  • KÁVÉ KAPSZULÁK
  • ESE POD KÁVÉPÁRNÁK
  • BIALETTI KÁVÉFŐZŐK
  • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
  • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
  • CSOKOLÁDÉK, KEKSZEK
  • TENMAG VITAMIN, KÁVÉ KOLLAGÉN
  • AJÁNDÉK SHOP
  • MÁRKA KÉPVISELETEINK
  • A TÖKÉLETES KÁVÉK
  • VISZONTELADÓI REGISZTRÁCIÓ
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.