ESE Pod kávépárna - kávéházi minőségű kávé egyszerűen otthon is
Az Easy Serving Espresso elnevezés rövidítését takaró ESE Pod rendszert még 1989-ben fejlesztette ki az olasz Illy cég a minőségi kávé elkészítésének egyszerűbbé és gyorsabbá tétele érdekében.
A szabvány a későbbiekben minden kávépörkölő és kávégép gyártó számára elérhetővé vált, aminek köszönhetően rövid idő alatt iparági szabvány lett belőle. Az Olaszországban legfőképpen „cialde” néven ismert, nálunk pedig főleg kávépárnának nevezett rendszer a kapszulás szisztémákhoz hasonlóan lényegében egy adagos kávékiszerelést jelent, amelyből a széleskörű elterjedtség révén ma már szinte minden jelentősebb gyártó és ráadásként számos kézműves pörkölő kávéja egyaránt elérhető. A frissességet megőrző vákuumos csomagolásban forgalomba kerülő 44 mm átmérőjű, pici füllel ellátott korong alakú ESE Pod kávépárna 7-7,5 grammos adagonként környezetbarát, lebomló szűrőpapírba csomagolt, őrölt és megfelelő módon tömörített kávét jelent, vagyis a kávét ebben a formában tulajdonképpen úgy kapjuk meg, mintha egy gondos barista előre elkészítette volna nekünk. Ilyen módon az otthoni, irodai vagy éppenséggel vendéglátós felhasználó mindenféle különösebb előképzettség valamint bonyolult daráló és kávégép beállítás/összehangolás nélkül készíthet különféle minőségi kávéfajtákat és emellett számos kávémárkát is egyszerűen kipróbálhat. Mindössze néhány apróságra kell odafigyelni, például, hogy a párna pontosan a helyére kerüljön, és ne csípődjön be a kávés része a perem alá, valamint, hogy a kávé megfelelő mennyiségű legyen, mivel a legtöbb ESE Pod rendszerű kávégépnél nincsen előredefiniált kávéhosszúság, hanem a kávéfőzés indítása/leállítása gombbal a fogyasztó maga dönti el, milyen fajta és azon belül milyen hosszúságú kávét főz. Örvendetes módon az utóbbi időben egyre több őrölt kávéval működő otthoni kávégéphez mellékelnek ESE Podok elkészítéséhez szolgáló szűrőt is, sőt, egyes gyártók, mint például az olasz Forever, még kotyogós kávéfőzőből is készítettek kávépárnákat is fogadó fajtát. Noha, látványra és méretre is nagy a hasonlóság, az ESE Pod nem kompatibilis a Philips Senseo formátummal, ezért kell arra figyelni, hogy az adott gépen az ESE Pod logó vagy felirat legyen feltüntetve.
ESE Pod vs kapszulás kávé
Működését és praktikusságát tekintve az ESE Pod és a napjainkban különösen divatos kávékapszula nagyon hasonló, ám a kávépárna számos előnnyel rendelkezik hozzá képest, ezért sajnálatos, hogy nálunk inkább az utóbbi terjedt el. A lebomló filter papír okán az ESE Pod sokkal inkább környezet barát, mint a műanyag kapszulák, nem is beszélve a Nespresso által alkalmazott fényezett alumínium kapszulákról, amelyek az élelmiszeripar leginkább környezetszennyező csomagolásai közé tartoznak, és nem utolsósorban nagyon drágák. Második előnyként a kávépárnák lényegesen olcsóbbak, így akár már 69,- Ft/db áron kiváló olasz kávék kaphatók belőlük, szemben a bőven 100,- Ft feletti áru kapszulákkal. Végezetül, de korántsem utolsósorban ESE Podból a legfinomabb olasz kávékból válogathatunk, míg kapszulákból legfőképpen olyan tömeggyártók kávéival kell beérnünk, mint a Tchibo vagy a Nestle (Nespresso, Dolce Gusto). Szerencsére a Nespresso rendszerű gépekhez már számos olasz gyártó készít kompatibilis kapszulát, így e téren is javul a helyzet a reális árakon jó minőségű kávékat kereső vásárlók számára. Mivel a kapszulás rendszereket multi cégek alkották meg, a gépek választéka sokkal nagyobb és az áraik is kedvezőbbek, azonban a kávé árakban később ezt a fogyasztók többszörösen megfizetik, a temérdek reklám és a méregdrága plázás üzletek és világsztárok költségével együtt, amelyek a nálunk főleg kávés szaküzletekben és web-shopokban forgalmazott kávépárnák áraiban egyáltalán nincsenek jelen.