Kapszulás kávéfőzők karbantartása
A különféle kapszulás kávéfőzőket (Nespresso, Dolce Gusto, Tchibo, Caffitaly, stb), ugyanúgy, mint őrölt vagy szemes kávéval működő társaikat természetesen szintén karban kell tartani, hogy sokáig jól működjenek és persze finom kávét készítsenek.
A használat szabályainak betartása mellett a kávéfőzők esetében kettő fontos tisztítási műveletet kell időszakonként elvégezni, a vízkőoldást és a zsírtalanítást. Előbbi a vízből (ami sajnos Magyarországon általában kemény) lerakódott vízkő eltávolítására szolgál, míg a zsírtalanítás során a kávékból kioldódott olaj lerakódást kell kimosni a kávé utak faláról. Mindkettő nagyon fontos, főleg mivel a miattuk bekövetkező hibák nem tartoznak a garanciális problémák közé, így a kijavításukat a tulajdonosnak kell kifizetnie. A vízkő lerakódástól például a kávéfőző akár teljesen el is dugulhat, és teljesen használhatatlanná válhat, ami például elég költséges mulatságot jelent. Elvégzésük szükségessége a használat gyakoriságától (hány kávét főznek vele naponta), vízkőoldás esetében még a víz keménységétől, a zsíroldás esetében pedig a használt kávé fajtájától is függ. Alapesetben, nem szűrt víz használata esetén a vízkőoldást havonta egyszer azért érdemes elvégezni, a zsíroldást pedig legalább negyedévente. Utóbbinál, ha inkább erősebb, magasabb robuszta tartalmú kávét főzünk, akkor sűrűbben, mivel a robuszta szemek olajosabbak, ebből adódik a sűrűbb, vastagabb cremájuk és emiatt a nagyobb mértékű zsírlerakódás.
Vízkőoldáshoz ecetet véletlenül se használjunk, mert jóval több kárt okoz, mint hasznot! A legcélszerűbb egy minőségi vízkőoldó alkalmazása, ami többek között a rozsdaképződéstől is megvédi a kávégépet. Az általunk forgalmazott német Oro vízkőoldó egy kedvező árú, kiváló termék; ez a gyártó készíti többek között a Philips/Saeco márkájú, egyébként jóval drágább szereket is. (Amelyek lényegében ugyanezek más címkével közel dupla áron.) Vízkőoldáshoz a 250 ml-es flakon tartalmát kell vízzel elkeverve a kapszulás kávéfőzők víztartályába önteni, majd kapszula nélkül lezárni a főzőegységet és az egészet átfőzni a készüléken. Ha több főzőgomb van, célszerű mindegyikkel elvégezni a műveletet, a kifolyt oldószeres vizet újra és újra visszatöltve a víztartályba. A főzőgombok esetében nyugodtan kétszer is át lehet öblíteni a rendszert, hogy a tisztítás még hatékonyabb legyen. Utána várjunk egy kicsit, hogy a szer még jobban tudjon hatni, majd a víztartályt alaposan kimosva többször főzzük át tiszta vízzel a rendszert, hogy ne maradjon benne vízkőoldószer.
A zsíroldáshoz az Oro-nak szintén van egy kiváló zsíroldó tablettája, amelyet kis darabokra tördelve egy tele víztartály vízben kell feloldani. Figyeljünk rá, hogy teljesen feloldódjon, semmilyen szemcse vagy darabka ne legyen belőle a vízben. Ezután a vízkőoldáshoz hasonlóan szintén főzzük át akár kétszer-háromszor is az oldószeres vizet, majd utána tiszta vízzel is öblítsük át a rendszert. Ha a kávéfőző már eléggé zsíros volt egy habos barna folyadékot fogunk kapni a tisztítási folyamat során.
A fenti tisztítási műveleteket rendszeresen elvégezve kávéfőzőnk jobb minőségű kávét főz, és hosszabb élettartamra számíthatunk tőle, amíg megelégedéssel használhatjuk.