Június 11-ig szabadságon vagyunk. Áruházunk fogadja a rendeléseket, de a feldolgozásuk csak június 12-én kezdődik el!

Caffé Italia olasz kávé shop

Kérdése van? Tel: 20/511-3308

                     info@caffeitalia.hu

Kategóriák
Caffé Italia olasz kávé shop

Kérdése van? Tel: 20/511-3308

                     info@caffeitalia.hu

  • Kategóriák
    • AKCIÓK, CSOMAG AJÁNLATOK
    • MÁRKÁINK
    • ŐRÖLT ÉS SZEMES KÁVÉK
    • KÁVÉ KAPSZULÁK
    • KÁVÉPÁRNÁK (ESE POD, SENSEO)
    • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
    • TEÁK, TEA KAPSZULÁK
    • CSOKOLÁDÉK., SÜTEMÉNYEK
    • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
    • ITALOK
    • KÁVÉ KOLLAGÉN
    • AJÁNDÉK SHOP
  • CAFFÉ ITALIA ÜZLET GYŐR
  • A TÖKÉLETES KÁVÉ
  • KÁVÉ NAGYKERESKEDELEM
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
Vissza
Kávéfajták és a legfőbb különbségek közöttük

Kávéfajták és a legfőbb különbségek közöttük

Valószínűleg a kávézással kapcsolatban már mindenki hallotta az Arabica és Robusta kifejezéseket, csak sokan nem tudják pontosan, mit jelentenek és a mi a gyakorlati jelentőségük a kávék közti különbségek terén, vagy éppenséggel, mint gyakran tapasztalom, teljesen összekeverik őket.

2020.03.30 13:40

 

Az Arabica (Coffea Arabica) és a Robusta (Coffe Canephora) tulajdonképpen a két legnépszerűbb kávétermés elnevezése, amelyek nagyjából az összes kávéfogyasztás 95%-át teszik ki. A hozzáértő botanikusok persze még rajtuk kívül is ismernek körülbelül harminc fajtát e kettőtől eltérő tulajdonságokkal, de mivel azokat nem nagyon használják kávé italok készítéséhez, mi most nem térnénk ki rájuk.

A két legfőbb kávéfajta között minden szempontból nagyon komoly különbségek vannak, amelyek értelemszerűen a belőlük készült kávékat is látványosan megkülönböztetik és egymástól eltérő tulajdonságokkal ruházzák fel. Ezért is érdemes megismerni őket, mert a róluk szerzett pontos információk a kedvenc kávéink megtalálásában is nagy segítséget nyújtanak.

Termőhely tekintetében az Arabica kávéfajták jellemzően a nagy tengerszint feletti magasságokban találhatók, míg a Robusták a tenger szintjéhez közelebb lévő melegebb éghajlatú helyeket kedvelik és ellenállóbbak a kártevőkkel, a betegségekkel és a környezeti hatásokkal szemben, mint a náluk jóval kényesebb Arabica cserjék. Emiatt sajnos a globális felmelegedés is az Arabica fajtákat illetve a termőhelyeiket veszélyezteti jobban, ezért az utóbbi években már sokan megkongatták a vészharangot felettük. Genetikailag az Arabica 44 kromoszómával rendelkezik, amíg a Robusta csak 22-vel, bár ez az adat számunkra inkább csak egy érdekesség, mint gyakorlati információ. Ennél jóval sokatmondóbb a koffein tartalmuk különbsége; közülük a Robusta fajta jóval magasabb koffeintartalmú (1,7–4%), mint az Arabica (0,8–1,4%), ezért akiknek a koffein problémát jelent (de nem akkorát, hogy koffeinmentes kávét kelljen inniuk), azok inkább az Arabica vagy túlnyomó részben Arabica kávékat részesítsék előnyben. A másik oldalról viszont, akiknél a kávézás célja a minél hatékonyabb élénkítés (is), azok válasszák a Robusta kávékat. Itt érdemes megjegyezni, hogy a pörkölés erőssége pont fordítottan befolyásolja a kávé koffeintartalmát, mint elsőre gondolnák, ugyanis a koffein hő hatására eldiffundál, vagyis minél sötétebbre pörkölt egy kávé, annál kevesebb benne a koffein. Emiatt az ízre erőteljesebb sötét pörkölésű kávék valójában kevésbé pörgetnek fel, mint a gyengébb intenzitású közepes vagy világos pörkölésű típusok, vagyis az erős ízű kávé vagy az erős fekete, igazából csak ízre erős. Ha a két kávéfajta íz világát nézzük, a lágyabb Arabica sokkal kifinomultabb (nagyságrendekkel több íz anyagot és aromát tartalmaz), gyümölcsösebb és édeskésebb, mint a Robusta, ami a beszédes nevéhez hűen robosztusabb, erőteljesebb és fanyarabb. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek jó ízei, mert hozzáértő „kezekben” a megfelelően válogatott és pörkölt Robusta fajtákból is nagyon ízes, energikus és valósággal kirobbanó aromájú kávékat lehet készíteni, mint például a nápolyi Caffé Borbone teszi. Ráadásként magasabb fehérje tartalmuknak köszönhetően a Robusta fajtákból főzött kávék lényegesen krémesebbek és sűrűbb textúrával rendelkeznek, ami sokak számára fontos pozitívum a kávézásban.    

Eredetileg egyébként az hosszabb és keskenyebb alakú Arabica volt a világ legelső termesztett kávéfajtája, amely Jemenből származott és a holland misszionáriusok és kereskedők szállítottak szerteszét a világban, míg a később felfedezett és megismert, méretileg kisebb, tömzsibb formájú Robusta inkább számos egyenlítői országban őshonos. A legtöbb Arabica fajta esetében a termés teljesen érett állapotában leesik a földre (kivéve, ha előtte betakarítják), a Robusta kávébogyók azonban a növényen maradnak, így mindenképpen onnan kell leszedni őket. A robusta kávék egész évben virágzanak, ellentétben az Arabicával, amely csak heves esőzések után virágzik, ami sajnos megint csak nehézkesebbé és ez által drágábbá teszi a termesztését, ennek okán az Arabica kávék mindig drágábbak, mint a náluk sok szempontból igénytelenebb Robusták.

És melyik a jobb közülük?

Ezt a kérdést gyakran felteszik az érdeklődők, és csak úgy, mint nekik, most is csak azt tudom rá válaszolni, hogy ez már szubjektív kategória. Nagyon eltérő jellemzőkkel bírnak, és közülük kinek-kinek megvan a maga kedvence közülük. Van, aki a 100% arabicára esküszik, míg van, akinek a robusta a kedvence, míg mások valamelyik jellemző keverési arányút (80/20, 70/30, 60/40, 50/50, 30/70, 20/80) szeretik közülük. Ennél szerintem sokkal lényegesebb a minőség (termés, betakarítás, kezelés, szállítás, pörkölés, válogatás, stb.), ami igazából csak a jóféle kézműves és kisüzemi típusoknál biztosít igazi élményt a csészében, de ez már egy másik történet.

Vissza
Oldaltérkép
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Audio Caffé Kft.
  • 9027 Győr, Tátika u. 1.
  • +36-20/511-3308
  • sales@caffeitalia.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT AZ AKCIÓKRÓL

Hírleveleinkből elsőként tájékozódhat újdonságainkról és az aktuális akciókról 

Feliratkozás
Webáruház készítés
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • AKCIÓK, CSOMAG AJÁNLATOK
  • MÁRKÁINK
  • ŐRÖLT ÉS SZEMES KÁVÉK
  • KÁVÉ KAPSZULÁK
  • KÁVÉPÁRNÁK (ESE POD, SENSEO)
  • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
  • TEÁK, TEA KAPSZULÁK
  • CSOKOLÁDÉK., SÜTEMÉNYEK
  • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
  • ITALOK
  • KÁVÉ KOLLAGÉN
  • AJÁNDÉK SHOP
  • CAFFÉ ITALIA ÜZLET GYŐR
  • A TÖKÉLETES KÁVÉ
  • KÁVÉ NAGYKERESKEDELEM
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
Belépés
Regisztráció
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.