Örülünk, hogy ránk talált! A kávészakértóink által összeválogatott legfinomabb olasz kávék és csokoládék széles választéka várja akár díjtalan szállítással!  Vállalatokat, irodákat és közületeket is kiszolgálunk. Viszonteladóknak és vendéglátóhelyeknek kedvezményes árak.                                    

Caffé Italia olasz kávé shop

Szakértő segítség

ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNK

info@caffeitalia.hu                        

 

Kategóriák
Caffé Italia olasz kávé shop

Szakértő segítség

ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNK

info@caffeitalia.hu                        

 

  • Kategóriák
    • MÁJUSI KÁVÉ AKCIÓK
    • OLASZ KÁVÉ MÁRKÁINK
    • ŐRÖLT KÁVÉK
    • OLASZ SZEMES KÁVÉK
    • KOFFEINMENTES KÁVÉK
    • INSTANT KÁVÉK
    • KÁVÉ KAPSZULÁK
    • ESE POD KÁVÉPÁRNÁK
    • BIALETTI KÁVÉFŐZŐK
    • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
    • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
    • CSOKOLÁDÉK, KEKSZEK
    • TENMAG VITAMIN, KÁVÉ KOLLAGÉN
    • AJÁNDÉK SHOP
  • MÁRKA KÉPVISELETEINK
  • A TÖKÉLETES KÁVÉK
  • VISZONTELADÓI REGISZTRÁCIÓ
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
Vissza
Kávéfajták és a legfőbb különbségek közöttük

Kávéfajták és a legfőbb különbségek közöttük

Valószínűleg a kávézással kapcsolatban már mindenki hallotta az Arabica és Robusta kifejezéseket, csak sokan nem tudják pontosan, mit jelentenek és a mi a gyakorlati jelentőségük a kávék közti különbségek terén, vagy éppenséggel, mint gyakran tapasztalom, teljesen összekeverik őket.

2020.03.30 13:40

 

Az Arabica (Coffea Arabica) és a Robusta (Coffe Canephora) tulajdonképpen a két legnépszerűbb kávétermés elnevezése, amelyek nagyjából az összes kávéfogyasztás 95%-át teszik ki. A hozzáértő botanikusok persze még rajtuk kívül is ismernek körülbelül harminc fajtát e kettőtől eltérő tulajdonságokkal, de mivel azokat nem nagyon használják kávé italok készítéséhez, mi most nem térnénk ki rájuk.

A két legfőbb kávéfajta között minden szempontból nagyon komoly különbségek vannak, amelyek értelemszerűen a belőlük készült kávékat is látványosan megkülönböztetik és egymástól eltérő tulajdonságokkal ruházzák fel. Ezért is érdemes megismerni őket, mert a róluk szerzett pontos információk a kedvenc kávéink megtalálásában is nagy segítséget nyújtanak.

Termőhely tekintetében az Arabica kávéfajták jellemzően a nagy tengerszint feletti magasságokban találhatók, míg a Robusták a tenger szintjéhez közelebb lévő melegebb éghajlatú helyeket kedvelik és ellenállóbbak a kártevőkkel, a betegségekkel és a környezeti hatásokkal szemben, mint a náluk jóval kényesebb Arabica cserjék. Emiatt sajnos a globális felmelegedés is az Arabica fajtákat illetve a termőhelyeiket veszélyezteti jobban, ezért az utóbbi években már sokan megkongatták a vészharangot felettük. Genetikailag az Arabica 44 kromoszómával rendelkezik, amíg a Robusta csak 22-vel, bár ez az adat számunkra inkább csak egy érdekesség, mint gyakorlati információ. Ennél jóval sokatmondóbb a koffein tartalmuk különbsége; közülük a Robusta fajta jóval magasabb koffeintartalmú (1,7–4%), mint az Arabica (0,8–1,4%), ezért akiknek a koffein problémát jelent (de nem akkorát, hogy koffeinmentes kávét kelljen inniuk), azok inkább az Arabica vagy túlnyomó részben Arabica kávékat részesítsék előnyben. A másik oldalról viszont, akiknél a kávézás célja a minél hatékonyabb élénkítés (is), azok válasszák a Robusta kávékat. Itt érdemes megjegyezni, hogy a pörkölés erőssége pont fordítottan befolyásolja a kávé koffeintartalmát, mint elsőre gondolnák, ugyanis a koffein hő hatására eldiffundál, vagyis minél sötétebbre pörkölt egy kávé, annál kevesebb benne a koffein. Emiatt az ízre erőteljesebb sötét pörkölésű kávék valójában kevésbé pörgetnek fel, mint a gyengébb intenzitású közepes vagy világos pörkölésű típusok, vagyis az erős ízű kávé vagy az erős fekete, igazából csak ízre erős. Ha a két kávéfajta íz világát nézzük, a lágyabb Arabica sokkal kifinomultabb (nagyságrendekkel több íz anyagot és aromát tartalmaz), gyümölcsösebb és édeskésebb, mint a Robusta, ami a beszédes nevéhez hűen robosztusabb, erőteljesebb és fanyarabb. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek jó ízei, mert hozzáértő „kezekben” a megfelelően válogatott és pörkölt Robusta fajtákból is nagyon ízes, energikus és valósággal kirobbanó aromájú kávékat lehet készíteni, mint például a nápolyi Caffé Borbone teszi. Ráadásként magasabb fehérje tartalmuknak köszönhetően a Robusta fajtákból főzött kávék lényegesen krémesebbek és sűrűbb textúrával rendelkeznek, ami sokak számára fontos pozitívum a kávézásban.    

Eredetileg egyébként az hosszabb és keskenyebb alakú Arabica volt a világ legelső termesztett kávéfajtája, amely Jemenből származott és a holland misszionáriusok és kereskedők szállítottak szerteszét a világban, míg a később felfedezett és megismert, méretileg kisebb, tömzsibb formájú Robusta inkább számos egyenlítői országban őshonos. A legtöbb Arabica fajta esetében a termés teljesen érett állapotában leesik a földre (kivéve, ha előtte betakarítják), a Robusta kávébogyók azonban a növényen maradnak, így mindenképpen onnan kell leszedni őket. A robusta kávék egész évben virágzanak, ellentétben az Arabicával, amely csak heves esőzések után virágzik, ami sajnos megint csak nehézkesebbé és ez által drágábbá teszi a termesztését, ennek okán az Arabica kávék mindig drágábbak, mint a náluk sok szempontból igénytelenebb Robusták.

És melyik a jobb közülük?

Ezt a kérdést gyakran felteszik az érdeklődők, és csak úgy, mint nekik, most is csak azt tudom rá válaszolni, hogy ez már szubjektív kategória. Nagyon eltérő jellemzőkkel bírnak, és közülük kinek-kinek megvan a maga kedvence közülük. Van, aki a 100% arabicára esküszik, míg van, akinek a robusta a kedvence, míg mások valamelyik jellemző keverési arányút (80/20, 70/30, 60/40, 50/50, 30/70, 20/80) szeretik közülük. Ennél szerintem sokkal lényegesebb a minőség (termés, betakarítás, kezelés, szállítás, pörkölés, válogatás, stb.), ami igazából csak a jóféle kézműves és kisüzemi típusoknál biztosít igazi élményt a csészében, de ez már egy másik történet.

Vissza
Oldaltérkép
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Audio Caffé Kft.
  • 9025 Győr, Vámbéry Á. u. 28.
  • +36-20/511-3308
  • sales@caffeitalia.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT AZ AKCIÓKRÓL

Hírleveleinkből elsőként tájékozódhat újdonságainkról és az aktuális akciókról 

Feliratkozás
Webáruház készítés
Árukereső.hu Árukereső.hu
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • MÁJUSI KÁVÉ AKCIÓK
  • OLASZ KÁVÉ MÁRKÁINK
  • ŐRÖLT KÁVÉK
  • OLASZ SZEMES KÁVÉK
  • KOFFEINMENTES KÁVÉK
  • INSTANT KÁVÉK
  • KÁVÉ KAPSZULÁK
  • ESE POD KÁVÉPÁRNÁK
  • BIALETTI KÁVÉFŐZŐK
  • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
  • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
  • CSOKOLÁDÉK, KEKSZEK
  • TENMAG VITAMIN, KÁVÉ KOLLAGÉN
  • AJÁNDÉK SHOP
  • MÁRKA KÉPVISELETEINK
  • A TÖKÉLETES KÁVÉK
  • VISZONTELADÓI REGISZTRÁCIÓ
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.