Tudj meg mindent a kávéőrlésről
A kávé szerelmeseinek a kávébabok őrlése a főzési rituálé szerves része, melynek során a csodás kávéillat szinte elvarázsolja az embert. A kávébabról őrleményre váltás természetesen döntő módon befolyásolja a végeredményt a csészében, és többféle módszer és eszköz áll hozzá rendelkezésre.
Mikor és hogyan kell őrölni a kávét
Tudtad, hogy a kávébab őrlése után tizenöt perccel már elveszítetjük az aromák nagy részét? Emiatt a legjobb módja annak, hogy kedvenc keveréked aromás tulajdonságai érintetlenül maradjanak, ha a kávébabokat egészben tárolod, és csak közvetlenül az extrahálás előtt őrlöd meg.
Az őrlés a babokat apró darabokra töri, és felszabadítja a bennük lévő aromás anyagokat. A szemcsék mérete befolyásolja azt a sebességet, amellyel a víz áthalad a kávén, és ebből következően azt az időt, amely alatt az aromákat és az íz anyagokat kivonja belőle.
Melyik darálást érdemes választani?
Ha az őrölt kávé szemcséje durva, több helyet biztosít a víznek; minél finomabb a szemcse, annál nagyobb lesz az ellenállása a víz áthaladásával szemben, és annál hosszabb ideig érintkezik a víz a kávéőrleménnyel.
Az infúziós módszerekkel történő kávéfőzés során a kávé szinte a teljes extrakciós idő alatt érintkezik a vízzel. Ilyenkor érdemes finomabb szemcseméretet választani, ami lassan engedi ki az aromát.
Ha a kávét perkolációval szeretnénk kivonni, például a V60-nál, akkor a szemcseméret közepes legyen, hogy a vizet enyhén visszatartsa anélkül, hogy túl gyorsan áthaladna a szűrőn.
Kotyogós kávéfőzőkhöz a durvább szemcséjű ún. mokka őrlés az ideális, mivel a víz nyomása nem olyan nagy, hogy a nagyobb ellenállást jelentő finom őrleményen át tudja préselni a vizet.
A nagy nyomásos extrakciós módszerekhez (vízpumpás kávégépek legalább 9 Bar nyomással), mint például az eszpresszó készítés, finom szemcsét érdemes választani, mivel így a víz erősebb ellenállásba ütközik, és a nyomás hatására a kávé intenzív ízű lesz nagyon sűrű krémmel.
Kávédaráló eszközök
A kávéőrlés legrégebbi módja a márványmozsár. Bár ez a látványos tárgy kétségkívül megőrizte a varázsát, már nem használják, mert nagyon munkaigényes, nem garantálja az egyenletes eredményt és nehéz is vele pontosan eltalálni a kívánt szemcseméretet.
A kéz forgattyús daráló egy olcsó módszer, amely nagyon hasznos lehet kis mennyiségű, kávéhoz és mokkához is otthoni mindennapos használatra. Választékunkban a japán Hario kitűnő termékei találhatók meg közülük
Az elektromos kávédarálók nagyon elterjedtek. Az otthoni használatra szántak nem mindig nem teszik lehetővé a szemcseméret szabályozását, míg a vendéglátós minőségűek, amelyek alkalmasak nagy mennyiségű kávé őrlésére, lehetővé teszik a megfelelő szemcseméret pontos beállítását. A jó minőségű őrlő természetesen elengedhetetlen eszköz a különböző keverékekkel való munkavégzéshez, továbbá azok eltérő tulajdonságainak javításához.