
A kávé íz jegyek izgalmas világa
Mi minden befolyásolja a különféle kávék íz jegyeit?
Elsősorban természetesen a kávé fajtája, ugyanúgy, mint ahogyan a bor és a szőlő esetében is fontos szerepet játszik a szőlőtőke, itt is nagyban számít a kávébab típusa. Ugyanígy számít a származási hely, ahol az adott növényt termesztik, és még azon belül is rengeteget számít, hogy az ültetvény milyen magasságon található.
A következőképpen alakulnak ki az általános jegyek a különböző magasságokban:
Magasság (tengerszint felett méter)
700-1000 Diós
1000-1500 Csokoládés, édes
1500-1700 Gyümölcsös, citrusfélék, bogyós gyümölcsök,
1700 és a fölött Virágos
A másik fontos paraméter az íz jegyek szempontjából a feldolgozási módszer. A mosott, mézes és egyéb természetes feldolgozási módszerek gazdagabb, a kávéban természetesen megtalálható ízvilágot biztosítanak, míg a különféle kísérleti eljárások (anaerob, szénsava, stb.) sok egyéb ízt adnak hozzá.
Fontos tényező ezeken felül a pörkölés, mivel a kávé pörkölési módja szintén lapvetően befolyásolja az ízek intenzitását és egyensúlyát. A világos pörkölés savasabb, a zöld kávéhoz közelebb álló ízeket eredményez, a kiegyensúlyozott közepes pörkölés megőrzi a kávéban természetes ízeket, míg a sötétebb pörkölés a keserűbb tulajdonságokat emeli ki, mivel a kávé hosszabb ideig van kitéve a Maillard-reakciónak.
És természetesen a főzés…
A kávé ízének három fő aspektusa (savasság, édesség, testesség) a főzés különböző szakaszaiban fejeződik ki. A kávéfőző típusa (áztatás, eszpresszó stb.) is jobban kiemelheti a kávé bizonyos aspektusait, mint mások.
A főzési módszer meghatározza, hogy a kávéból mennyi ízt kapunk, és hogy ezeket az ízeket egyensúlyba tudjuk-e hozni. Bár egyszerűnek hangzik, a főzés mégis trükkös, mivel az ízlelés gyakorlása és a kávékivonatok megértése fontos e lépés elsajátításához.
Általánosságban elmondható, hogy a jobb ízek általában a magasabb minőségű kávékra jellemzők. Azonban, ahogy a felsorolt tényezőkből is láthatod, ennél sokkal többről van szó. Általában biztos lehetsz benne, hogy egy kiváló minőségű kávéval valami jót fogsz kóstolni. De ebből nem következik automatikusan, hogy magas osztályú kávé jobb ízt is eredményez, ha a főzés nem megfelelő minőségű.
Edzhetjük az ízlelésünket?
Természetesen!
Egyél sok gyümölcsöt és igyál sok kávét. Az ízlelés megtanulásához is sok tapasztalatra van szükség, és ez nem megy egyik napról a másikra. Az ízlelésed alkalmazkodik ahhoz, amit elfogyasztasz. Ha megszoktad, hogy keserű kávét iszol, már nem fogod észrevenni a keserű ízeket, mert az ízlelőbimbóid annyira hozzászokott. Ezzel szemben, ha valami mást kóstolsz (például egy gyümölcsösebb kávét), akkor még inkább ki fogod venni a savasságot, mert az ízlelésed már kondicionált.
Ha semlegesíteni kell az ízlelésedet, a legjobb módszer, ha a megszokottal ellentétes dolgokat eszel vagy iszol. De ha gyors visszaállításra van szükséged, a szódavíz fogyasztása is segíthet.
Ha szívesen kipróbálnád a kávék közötti különbségeket, nézz körül kitűnő olasz kávéink között! Egy igazán kellemes utazás vár az ízlelőbimbóidra!