Örülünk, hogy ránk talált! A kávészakértóink által összeválogatott legfinomabb olasz kávék és csokoládék széles választéka várja akár díjtalan szállítással!  Vállalatokat, irodákat és közületeket is kiszolgálunk. Viszonteladóknak és vendéglátóhelyeknek kedvezményes árak.                                    

Caffé Italia olasz kávé shop

Szakértő segítség

ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNK

info@caffeitalia.hu                        

 

Kategóriák
Caffé Italia olasz kávé shop

Szakértő segítség

ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNK

info@caffeitalia.hu                        

 

  • Kategóriák
    • JÚLIUSI AKCIÓK
    • OLASZ KÁVÉ MÁRKÁINK
    • ŐRÖLT KÁVÉK
    • OLASZ SZEMES KÁVÉK
    • KOFFEINMENTES KÁVÉK
    • KÁVÉ KAPSZULÁK
    • ESE POD KÁVÉPÁRNÁK
    • BIALETTI KÁVÉFŐZŐK
    • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
    • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
    • CSOKOLÁDÉK, KEKSZEK
    • TENMAG VITAMIN, KÁVÉ KOLLAGÉN
    • AJÁNDÉK SHOP
  • MÁRKA KÉPVISELETEINK
  • A TÖKÉLETES KÁVÉK
  • VISZONTELADÓI REGISZTRÁCIÓ
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
  1. KÁVÉ MAGAZIN
Vissza
A kávé íz jegyek izgalmas világa

A kávé íz jegyek izgalmas világa

Mi minden befolyásolja a különféle kávék íz jegyeit?
Elsősorban természetesen a kávé fajtája, ugyanúgy, mint ahogyan a bor és a szőlő esetében is fontos szerepet játszik a szőlőtőke, itt is nagyban számít a kávébab típusa. Ugyanígy számít a származási hely, ahol az adott növényt termesztik, és még azon belül is rengeteget számít, hogy az ültetvény milyen magasságon található.

 

2025.03.02 10:39

A következőképpen alakulnak ki az általános jegyek a különböző magasságokban:

Magasság (tengerszint felett méter)
700-1000 Diós
1000-1500 Csokoládés, édes
1500-1700 Gyümölcsös, citrusfélék, bogyós gyümölcsök,
1700 és a fölött Virágos

A másik fontos paraméter az íz jegyek szempontjából a feldolgozási módszer. A mosott, mézes és egyéb természetes feldolgozási módszerek gazdagabb, a kávéban természetesen megtalálható ízvilágot biztosítanak, míg a különféle kísérleti eljárások (anaerob, szénsava, stb.) sok egyéb ízt adnak hozzá.

Fontos tényező ezeken felül a pörkölés, mivel a kávé pörkölési módja szintén lapvetően befolyásolja az ízek intenzitását és egyensúlyát. A világos pörkölés savasabb, a zöld kávéhoz közelebb álló ízeket eredményez, a kiegyensúlyozott közepes pörkölés megőrzi a kávéban természetes ízeket, míg a sötétebb pörkölés a keserűbb tulajdonságokat emeli ki, mivel a kávé hosszabb ideig van kitéve a Maillard-reakciónak.

És természetesen a főzés…

A kávé ízének három fő aspektusa (savasság, édesség, testesség) a főzés különböző szakaszaiban fejeződik ki. A kávéfőző típusa (áztatás, eszpresszó stb.) is jobban kiemelheti a kávé bizonyos aspektusait, mint mások.

A főzési módszer meghatározza, hogy a kávéból mennyi ízt kapunk, és hogy ezeket az ízeket egyensúlyba tudjuk-e hozni. Bár egyszerűnek hangzik, a főzés mégis trükkös, mivel az ízlelés gyakorlása és a kávékivonatok megértése fontos e lépés elsajátításához.

Általánosságban elmondható, hogy a jobb ízek általában a magasabb minőségű kávékra jellemzők. Azonban, ahogy a felsorolt tényezőkből is láthatod, ennél sokkal többről van szó. Általában biztos lehetsz benne, hogy egy kiváló minőségű kávéval valami jót fogsz kóstolni. De ebből nem következik automatikusan, hogy magas osztályú kávé jobb ízt is eredményez, ha a főzés nem megfelelő minőségű.

Edzhetjük az ízlelésünket?

Természetesen!

Egyél sok gyümölcsöt és igyál sok kávét. Az ízlelés megtanulásához is sok tapasztalatra van szükség, és ez nem megy egyik napról a másikra. Az ízlelésed alkalmazkodik ahhoz, amit elfogyasztasz. Ha megszoktad, hogy keserű kávét iszol, már nem fogod észrevenni a keserű ízeket, mert az ízlelőbimbóid annyira hozzászokott. Ezzel szemben, ha valami mást kóstolsz (például egy gyümölcsösebb kávét), akkor még inkább ki fogod venni a savasságot, mert az ízlelésed már kondicionált.

Ha semlegesíteni kell az ízlelésedet, a legjobb módszer, ha a megszokottal ellentétes dolgokat eszel vagy iszol. De ha gyors visszaállításra van szükséged, a szódavíz fogyasztása is segíthet.

Ha szívesen kipróbálnád a kávék közötti különbségeket, nézz körül kitűnő olasz kávéink között! Egy igazán kellemes utazás vár az ízlelőbimbóidra!

Vissza
Oldaltérkép
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Audio Caffé Kft.
  • 9025 Győr, Vámbéry Á. u. 28.
  • +36-20/511-3308
  • sales@caffeitalia.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN ELSŐKÉNT AZ AKCIÓKRÓL

Hírleveleinkből elsőként tájékozódhat újdonságainkról és az aktuális akciókról 

Feliratkozás
Webáruház készítés
Árukereső.hu Árukereső.hu
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • JÚLIUSI AKCIÓK
  • OLASZ KÁVÉ MÁRKÁINK
  • ŐRÖLT KÁVÉK
  • OLASZ SZEMES KÁVÉK
  • KOFFEINMENTES KÁVÉK
  • KÁVÉ KAPSZULÁK
  • ESE POD KÁVÉPÁRNÁK
  • BIALETTI KÁVÉFŐZŐK
  • KÁVÉFŐZŐK, KÁVÉZÁSI KELLÉKEK
  • FORRÓ CSOKOLÁDÉK
  • CSOKOLÁDÉK, KEKSZEK
  • TENMAG VITAMIN, KÁVÉ KOLLAGÉN
  • AJÁNDÉK SHOP
  • MÁRKA KÉPVISELETEINK
  • A TÖKÉLETES KÁVÉK
  • VISZONTELADÓI REGISZTRÁCIÓ
  • KÁVÉK VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK
  • KÁVÉ MAGAZIN
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.