
Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
Noha a kávét sokan főleg az élénkítő hatása miatt fogyasztják, különféle egészségügyi okok miatt azonban nem mindenkinek ajánlott. Ilyenkor jön a képbe a koffeinmentes kávé, amely ideális esetben ugyanolyan íz élményt nyújt, csak éppen nem pörget fel.
A koffein kivonása a kávéból természetesen mind a mai napig egy bonyolult folyamat, amire különféle technológiák léteznek, egy azonban közös bennük, egy minimális mennyiségű koffein (1-5 mg) mindegyik esetben marad a kávéban. (Az általunk forgalmazott kitűnő típusok legtöbbjében ez kb. 1 mg, ami lényegében az elhanyagolható mennyiséget jelenti.) Egy csésze „normál” koffeines kávéban körülbelül 95 mg koffein lehet, ennek minimum a 97%-át lehet kivonni belőle a különböző eljárásokkal.
A legelterjedtebb koffein kivonási technológiák a következők: oldószeres, svájci vizes és a szén-dioxidos.
Az oldószeres technológia esetében különféle oldószereket alkalmaznak, mint a pl. kloroform, etil-acetát, stb. A folyamat során a zöld kávészemeket először gőzölik, amelynek köszönhetően megnő a térfogatuk és egyben a felületük is, így hatékonyabban be lehet juttatni a magokba az oldószert. A gőzölt magokat az oldószerben áztatják, amely kioldja belőlük a koffeint. Ezután a magokat újra gőzölik, majd megszárítják, többször egymás után, hogy lehetőleg az összes oldószer eltávozzon belőlük.
Kettő top kategóriás koffeinmentes kávé: Dersut Caffé DecaLight és Caffé Manaresi Decaffeinato
A szén-dioxidos módszernél a magas nyomás hatására a szén-dioxid folyékonnyá válik és ennek köszönhetően az oldószerekhez hasonlóan működik. Az eljárás során a kávészemeket először 70 Celsius fokon magas nyomás mellett gőzölik, amikor is a koffein hozzákötődik a gázrészecskékhez, ezután a felszívódás és visszavezetés segítségével eltávolítják a szemekből.
A harmadik svájci vizes eljárás (angolul Swiss Water Process) a nevéből adódóan vízzel és aktív-szenes szűrökkel dolgozik. A kávészemeket vízben áztatják, amibe bizonyos idő elteltével egész egyszerűen kiázik a koffein, amit aztán aktív-szenes szűrőkkel eltávolítanak belőle. Mivel a vízbe a koffeinnel együtt sajnos a kávéban található fontos illatanyagok is kiáznak, a vízből egyből különleges oldatot készítenek, amibe a szemeket később ismételten beáztatják, hogy felszívódjanak bennük ezek a hasznos anyagok. Végezetül a kávészemeket speciális tartályokban szárítják ki.
Az általunk forgalmazott kiváló minőségű koffeinmentes kávék koffein mentesítése szén-dioxidos vagy svájci vizes eljárással történik, ezért egyrészt kitűnő, a felső kategóriás „normál” kávékkal megegyező minőségűek, másrészt pedig ugyanolyan egészségesek, mint koffeines társaik. Közülük is a kettő legjobb minőségű, a Caffé Manaresi Decaffeinato és a Dersut Caffé DecaLight még a kivételesen alacsony savtartalmával is kitűnik; amit előbbinél egy speciális pörkölési eljárással, míg utóbbinál egy szabadalmaztatott technológiával csökkentenek le nagyon hatékonyan. Ennek köszönhetően ez a két típus egy igazi kímélő ínyenc kávé, amely nemcsak a koffeinre, hanem a kávéban található savakra érzékeny kávé rajongóknak is abszolút ideális választás.
A koffeinmentes kávé választékukat is találod: https://olaszkaveshop.hu/koffeinmentes-kave