Megkóstoltuk a Manaresi Gold Espresso kávét
A firenzei Manaresi kávé pörkölő manufaktúra már 125 éve ugyanazzal a szenvedéllyel és meggyőződéssel működik, amivel 1898-ban Alessandro Manaresi megalapította. A Manaresi legendárium szerint Alessandro Manaresi firenzei sétái közben állapította meg, hogy sehol sem kínálnak olyan kávét, ami igazán ízlene neki, ezért hát létrehozott egy kávé pörkölőt, a többi pedig már történelem, ahogy mondani szokták.
A különösen kifinomult és harmonikus toszkánai kávékompozíciókat a világ legjobb kávéfajtáiból válogatják össze, és kis mennyiségekben, hagyományos pörkölési eljárással pörkölik. Megkóstoltuk a legismertebb Manaresi kávét, a hazai rajongók körében csak „Arany” Manaresi néven futó Gold Espresso vagy olaszosan Miscela Oro típust, ami rögtön az egyik kedvencünkké vált.
A Gold Espresso aranyszínű csomagolása klasszikus, szinte már nosztalgikus hangulatot áraszt. Michelangelo Dávid szobrának fotója díszíti, amely a világ és Firenze egyik leghíresebb szobra, így tökéletesen megmutatja a gyártó firenzei identitását, amire egyébként - teljes joggal - rendkívül büszke is. Az elegáns csomagolás bármilyen üzletben felhívja magára a figyelmet, kávé rajongóként egyszerűen nem lehet csak úgy elmenni mellette, főleg, ha az ízléses és szép dolgokra is fogékonyak vagyunk.
A hatféle kávéfajtából megalkotott Gold Espresso minimum 80% arabica tartalmú, szép egyenletesen világos-középbarnára pörkölt kávébabokból áll. Az alaposan kiválogatott kávébabok homogén méretűek, (természeten az arabica szemek nagyobbak, mint a robuszták.) és egészségesek, törött szemeket nem találni köztük. (Ezen paraméterek alapján simán hozza a Specialty válogatás szintjét, csak nem vásárolnak hozzá tanúsítványt, ami nagyjából a kétszeresére emelné az árát.) A pörkölés, ahogy az elmúlt 125 év során, most is kis mennyiségekben, hagyományos dobpörköléssel történik, specialitásként kívülről melegített dobbal, amelynek többek között a kávé kivételesen alacsony savassága is köszönhető.
A kávé illata nagyon finom és gyümölcsös jellegű, az ízében azonban inkább a csokoládés jegyek dominálnak kellemes fűszeres és gyümölcsös aromával. Nagyon harmonikus, kellően testes, kiegyensúlyozott, kifinomult és lágy, a különösen alacsony savtartalom okán pedig egészen selymes íz világú. A krém réteg a tetején középbarna színű szép márvány mintázattal, ami főleg a robuszta tartalmának köszönhető. Az eredmény mindenféle kávégépet használva kitűnő, és a Gold Espresso különféle tejeskávé változatok elkészítésére is tökéletesen alkalmas.
Számos kiváló paramétere közül a tökéletes harmóniát még külön kiemelném, mert főleg ez az a jellemző, amely miatt ez a kávé örökre emlékezetessé válik, és állandó bérelt helye lesz a kedvenc kávéink között.
Caffé Manaresi választék: ITT