Milyen előnyei vannak, ha cukor nélkül isszuk a kávét? Tényleg jobb, mint a cukros kávé?
A mindennap kávézók és kávé rajongók két különálló kategóriába sorolhatók: azokra, akik cukor (vagy bármiféle más édesítés nélkül) isszák a kávét, és azokra, akik jobban szeretik cukorral (vagy mással) édesíteni.
Elméletileg ez csak egyéni ízlés kérdése, mivel vannak, akik a cukrozatlan kávé autentikus ízét részesítik előnyben, míg mások egy kevés (vagy több) cukrot adnak hozzá, hogy csökkentsék az intenzivitását és édesebbé tegyék.
Azonban vannak olyan tényszerű okok is, amelyek miatt az édesítetlen kávé fogyasztása előnyösebb a cukrozott kávéval szemben; nem az íz szempontjából, hanem a szervezet számára nyújtott előnyök miatt. Fedezzük fel őket együtt az alábbiakban.
A natúr kávé kevesebb kalóriát tartalmaz
Gyakran mondják, hogy a kávé fogyasztás hatására fogyni fogsz. Az igazság az, hogy az édesített kávéhoz képest egy édesítetlen nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy míg egy csésze „keserű” kávéban mindössze 3 kalória van, addig a cukrozott kávéban akár 30 kalória is lehet Továbbá, ahhoz, hogy a kávé „zsírégető” hatású legyen, édesítetlennek kell lennie, mivel csak így tudja segíteni az anyagcserét, miközben az étvágyat is csillapítja.
A keserű kávé energizáló hatású
Sokan azért isznak kávét, mert nagy adag energiát kapnak belőle, ami tökéletes a nap indításához. De vajon mindig így van? A valóságban az energia „feltöltő” hatás főleg akkor jelentkezik, ha cukrozatlan vagy kevés cukros kávét fogyasztunk. Az édesített kávé a koffeinnel ellentétes módon hat, növeli a szervezetünk inzulinszintjét, ezzel pedig álmosságot és fáradtságot okoz, vagyis az eredmény pont a fordítottja lesz annak, mint amit szeretnénk.
A keserű kávé elősegíti az emésztést
Gyakran egy csésze kávé tökéletes egy bőséges és igényes étkezés lezárására. Kortyolgatás közben az az érzésünk, hogy segíthet az emésztésben. De még ebben az esetben is szerencsésebb, ha a kávéban nincs cukor, mert csak így tudja a kávé serkenteni a gyomornedv termelést, ezzel segítve a szervezetet az elfogyasztott táplálék felfolgozásában.
A keserű kávé enyhíti a fejfájást
A kávé igazi gyógyír a migrén ellen is, vazokonstriktív tulajdonságainak köszönhetően (szűkíti az ereket). Valójában egyes fájdalomcsillapítók némi koffeint is tartalmaznak. A lehetőleg cukrozatlan kávé segít enyhíteni a fejfájást, de nem szabad túlzásba vinni, mert éppen a koffein miatt az álmatlanságot is elősegítheti, és ennek következtében a migrént is súlyosbítja.
És a cukor? Vajon fokozza a jó kávé ízét?