Olasz klasszikus újragondolva - Tiramisu tekercs
A tiramisu a legismertebb olasz desszertek egyike, ha nem a legismertebb közülük, anelyért rengetegen rajonganak világszerte. A klasszikus változata (rétegzett babapiskóta) mellett pohárdesszert változatban is népszerű, mi pedig most bemutatjuk a tekercs verzióját, ami egy igazán izgalmas és finom desszert sokféle alkalomra.
Lássuk tehát, hogyan készítsünk el a tökéletes tiramisu tekercset!
ÖSSZETEVŐK
A piskótalaphoz:
6 tojás
60 g 00-ás liszt
60 g keményítő (vagy kukoricakeményítő)
150 g kristálycukor
egy vaníliarúd magjai
1 teáskanál sütőpor
Egy csipet sót
A mascarponés töltelékhez:
400 g mascarpone
4 tojás
100 g nádcukor
A kávésziruphoz:
150 ml espresso kávé, amelyet a Blu Dersut keverékkel készítenek
3 teáskanál instant kávé
20 g nádcukor
Néhány csepp mandula kivonat
Keserű kakaópor ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE
A tiramisu tekercs elkészítését a piskótalappal kezdjük. A tojások sárgáját válasszuk el a fehérjétől majd az utóbbiakat verjük kemény habbá.
A tojás sárgákat a cukorral és egy csipet sóval habosra és világosra dolgozzuk.
Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a keményítőt és az élesztőt, finoman keverve addig, amíg csomómentes, egyenletes keveréket nem kapunk. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, kis késsel kinyomkodjuk a magokat, és hozzáadjuk a keverékhez.
Végül a felvert tojásfehérjét is beledolgozzuk, fentről lefelé haladva, ügyelve arra, hogy ne szedjük szét a tésztát.
Nem kell mást tenni, mint a tepsit zsírpapírral kibélelni, és pár centiméter vastagságig önteni a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük (ne süssük túl sokáig, különben túlságosan kiszárad és feltekerve szétreped).
Most készítsük el a szirupot. Adjuk hozzá a cukrot a presszókávéhoz, és hagyjuk felolvadni kis lángon. Miután elkészítettük a szirupot, kapcsoljuk le a lángot, és adjuk hozzá az instant kávét és a mandulakivonatot is.
Amint kész a piskótalap, vegyük ki a sütőből, várjunk legfeljebb pár percet és fordítsuk át a fóliára. Óvatosan távolítsa el a sütőpapírt, és ezt az oldalát is fedje le fóliával. Tekerje fel a tekercset, hogy formát adjon, és hagyja pihenni körülbelül fél óráig.
A mascarponés töltelék elkészítéséhez először válasszuk el a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat enyhén habosra keverjük a cukorral, és ha már habosak, több részletben hozzáadjuk a mascarponét. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Óvatosan nyissa ki a tekercset és távolítsa el a felső fóliát, majd kenje be a teljes felületet a kihűlt kávésziruppal. Kenjük rá ezután a mascarponés tölteléket, és hagyjunk 1 centimétert szabadon a széleken. Az alsó fóliával, kezdje el feltekerni a tekercset, és ezzel egyidejűleg húzza le a fóliát.
Ha elkészült a tekercs, megszórjuk keserű kakaóval. Vágja fel szeletekre, és élvezze ezt a finom desszrtet, ami természetesen egy Dersut espresso vagy cappuccino kíséretében a legjobb!
(forrás: Dersut.hu)