A tökéletes espresso
A tökéletes eszpresszó kávé kémiából, a természetből és a megfelelő technikából álló varázslat, amely a kiváló ízű kávé koncentrátumát hozza létre a csészében. Minden igazi kávébarát számára a ristretto és az eszpresszó a kávézás kvintesszenciája, amelyeknek elkészítése igazi művészet. Készen állsz arra, hogy megismerd az összes titkot az igazán minőségi kávé elkészítéséhez és minden egyes korty élvezetének fokozásához?
A tökéletes eszpresszó egy olyan kávé, amelynek minden egyes összetevője tökéletes!
A víz.
Minden eszpresszó alapvető összetevője, amit egyáltalán nem szabad alábecsülni. A víz nem lehet túl gazdag ásványi anyagokban, nem lehet túl kemény és túl édes. A kávékészítésnél figyelni kell a hőmérsékletére is: a 90 °C körüli hőfok a tökéletes. Ha a hőmérséklet alacsonyabb lenne, fennállna annak a veszélye, hogy alul kivonatolt kávét kapnánk, azaz gyenge lenne az illata és az aromája. Ellenkező esetben, ha a hőmérséklet túlságosan magas lenne, fennállna annak a veszélye, hogy túlzottan keserű ízű, nagyon magas koffeintartalmú és tannin tartalmú kávét készítenénk.
Az őrlés.
Az őrölt kávébab mikrogranulátumának szemcsemérete alapvető fontosságú. A legfőbb tanácsunk e tekintetben az, hogy kísérletezz, figyelj és támaszkodj a tapasztalatokra. Ha az őrlés túl durva (nagy szemcseméret), nagyon gyors extrahálás következik be, amelynek eredményeképpen a kávé világos színű és gyenge aromájú lesz. Ha viszont az őrlés túlságosan finom, akkor az eszpresszó színe nagyon intenzív lesz, egyenetlen krémmel, és ami még rosszabb, keserű ízű, égettes jegyekkel. Ezért általában a középút a legjobb, amely lehetővé teszi, hogy az igazán finom kávét intenzív, egyenletes színű, finom és sűrű krémmel készítsd el.
Mennyiségek.
Mennyi az ideális kávé mennyiség a jó espressóhoz? Hagyományosan a szükséges mennyiség 7 gramm. A hagyományos olasz eszpresszó kávé védelmével foglalkozó konzorcium a http://www.espressoitalianotradizione.it/il-disciplinare/ szekcióban részletezi a témát, azoknak, akik többet szeretnének megtudni róla.
A préselés.
Az igazán jó kávé titka természetesen abban a személyben is rejlik, aki elkészíti. Nagyon fontos azoknak a „keze”, tapasztalata és tudása, akik a kávét a szűrőbe préselik: ha a nyomás nem kiegyensúlyozott, akkor fennáll annak a kockázata, hogy egyenetlen kávéréteget kapunk, alul- vagy túlzott extrahálással.
A karbantartás.
Az eszközök tökéletes állapota ugyanolyan alapvető, mint az összetevők minősége. Ellenőrizd, hogy minden alkatrész rendben, tiszta és tökéletes állapotban van-e, hogy garantálják a kiváló minőségű végterméket.
Szenvedély.
Végül, de nem utolsó sorban a kávé készítés egy rituálé, és mint ilyen, jó adag szeretetet és odaadást igényel. Ezért egy gépies, érdektelen személy sohasem fog igazán jó kávét készíteni!